Meer informatie?

Bel+31 341 414 521

2017_TC_WEB_Temp_Blog_7

Chemisch reinigen of stomen, wat is het verschil?

 • 17 december 2014
 • Categorie: Blog

Het simpele antwoord luidt: dat is er eigenlijk niet. Maar omdat we merken dat er vaak onduidelijkheid is over wat er nu precies gebeurt in een stomerij, leggen we u graag de verschillende begrippen eens uit. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de dagelijkse gang van zaken in onze stomerij in Harderwijk en weet u precies waar we het over hebben.

Wat is chemisch reinigen precies?

De benaming chemisch reinigen komt voort uit het oplosmiddel dat tijdens dit reinigingsproces wordt gebruikt. Door dit middel lost het vuil op tijdens de behandeling in een afgesloten machine, waarna het in dezelfde machine ook wordt gedroogd. Omdat er bij deze manier van reinigen geen water wordt gebruikt, wordt chemisch reinigen in het Engels ook wel ‘dry cleaning’ genoemd. Kleding die chemisch gereinigd moet worden herkent u op het waslabel aan de P met een cirkel eromheen.

Chemisch reinigen heeft verschillende voordelen ten opzichte van het wassen in de wasmachine thuis:

 • sterk ontvettend
 • vuil wordt beter verwijderd
 • minder slijtage
 • minder krimp

Hoe zit het dan met stomen?

Stomen is op zichzelf geen reinigingsmethode, maar een techniek om uw kleding na het chemisch reinigen af te werken. Zo wordt er bij het persen en strijken van de kleding bijvoorbeeld stoom gebruikt. De verwarring van het begrip stomen met chemisch reinigen komt eigenlijk vooral voort uit het einde van de vorige eeuw.

Men werd zich rond die periode namelijk steeds meer bewust van de effecten van de mens op het milieu. Vervuiling door de industrie werd al snel in verband gebracht met chemische middelen en zodoende kreeg de term chemische reiniging een negatieve bijklank. Daarom werd er vanaf dat moment steeds vaker gesproken over stomen, waarmee men een meer natuurlijke associatie heeft.

Chemisch reinigen en het milieu

Dat brengt ons natuurlijk bij de vraag welke impact het chemisch reinigen nu eigenlijk op het milieu heeft. Bij Topcleaning is dat effect nihil omdat er sinds enkele jaren wordt gewerkt volgens het proces van System K4. Deze methode is samen met een Duitse leverancier van oplosmiddelen ontwikkeld en wordt gekenmerkt door het feit dat deze volledig biologisch afbreekbaar is.

Overigens is chemisch reinigen niet het enige dat er in onze stomerij in Harderwijk gebeurd. Een groot deel van de kleding wordt namelijk gewassen. Dit is vooral het geval bij de kleding met brand- en roetschade die wij behandelen, maar bijvoorbeeld ook bij overhemden. Het woord stomerij vat onze uitgebreide werkzaamheden dan ook eigenlijk niet compleet samen, vandaar dat we onszelf bij Topcleaning dan ook liever textielreinigers noemen. Want dat is nu eenmaal wat we eigenlijk doen; het reinigen van uw textiel met verschillende methodes, afhankelijk van wat voor uw stof het beste is!

Voor vragen of meer informatie kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Terug naar overzicht
Onderwerpen

Gerelateerde blogs
 • 5 tips om vlekken uit je tapijt te verwijderen Lees meer
 • Hoe kun je een leren motorpak reinigen? Lees meer
 • Je gordijnen wassen of stomen? Lees meer
 • Chemisch reinigen of stomen, wat is het verschil? Lees meer
 • Uw dekbed wassen of stomen, wat is nu het best? Lees meer
206