Meer informatie?

Bel+31 341 414 521

2017_TC_WEB_Temp_Blog_3

Je gordijnen wassen of stomen?

  • 07 januari 2015
  • Categorie: Blog

Wie ooit wel eens zelf gordijnen heeft gewassen weet dat dit een lastige klus kan zijn. Ten eerste is het de vraag of het allemaal in de wasmachine past en daarnaast is lang niet elke type gordijnen hier geschikt voor. Ook komt het regelmatig voor dat de gordijnen na het wassen niet meer zo mooi voor uw ramen hangen als eerst. Problemen die je kunt voorkomen als je weet wat nu het beste is voor je gordijnen: wassen of stomen?

METHODES
De optimale reinigingsmethode hangt af van welke stof uw gordijnen zijn gemaakt. Ook speelt de dichtheid van het weefsel een belangrijke rol. Stoffen als zijde en velours zijn bijvoorbeeld zeer dicht geweven en ook erg gevoelig voor water. Daarbij dankt zijde haar elegante eigenschappen aan het eiwit sericine, dat door water juist weer afgebroken wordt. Om kreukels, krimp en andere problemen te voorkomen zijn zulke stoffen dan ook het meest gebaat bij een behandeling zonder water in de vorm van chemisch reinigen.

Katoenen gordijnen, vaak ook dicht geweven, kunnen daarentegen wel in water gewassen worden. Een extra aandachtspunt hierbij is echter het drogen. Gebeurt dit op een te hoge temperatuur, dan loop je een grote kans op krimp. Bij Topcleaning hebben we daarom een geconditioneerde droogmethode, die dit ongemak zoveel mogelijk beperkt.

RELAXATIEKRIMP
Een punt dat bij de consument lang niet altijd bekend is, is het risico van relaxatiekrimp. Uiteraard wil je na het reinigen niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dus vinden we het bij Topcleaning belangrijk om dit vooraf goed aan je uit te leggen.

De oorzaak van relaxatiekrimp ligt in de manier worden de gordijnen geproduceerd worden. De stof wordt hierbij onder hoge spanning geweven, terwijl er tijdens het reinigen van gordijnen juist een spanningsloze toestand ontstaat. Vervolgens keert de stof weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm, maar kan daarbij wel 3 tot 5% krimpen. De kans is bij professionele reiniging zeer klein maar wel aanwezig, vandaar dat we je hier graag op wijzen.
 

BIJZONDERE GORDIJNEN REINIGEN
Naast katoenen, zijden of velours gordijnen zien we bij Topcleaning de laatste jaren steeds meer bijzondere samenstellingen van stoffen. Dat brengt interessante uitdagingen met zich mee. Zo zijn er bijvoorbeeld verduisteringsgordijnen waarvan de coating weer net een andere behandeling vereist dan de buitenvoering. Of gordijnen waarbij zelfs met verschillende banen van uiteenlopende stoffen wordt gewerkt.

Uiteraard is het reinigen van gordijnen niet direct iets waar je aan denkt wanneer u deze koopt. Je verwacht lang van je gordijnen te kunnen genieten, dus is het vervelend wanneer deze anders uit de wasmachine komen dan verwacht. Wil je het zekere voor het zekere nemen, neem dan gerust eens contact op. Dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden om vakkundig je gordijnen te reinigen.

Terug naar overzicht
Onderwerpen

Gerelateerde blogs
  • 5 tips om vlekken uit je tapijt te verwijderen Lees meer
  • Hoe kun je een leren motorpak reinigen? Lees meer
  • Je gordijnen wassen of stomen? Lees meer
  • Chemisch reinigen of stomen, wat is het verschil? Lees meer
  • Uw dekbed wassen of stomen, wat is nu het best? Lees meer
206