Meer informatie?

Bel+31 341 414 521

2017_TC_WEB_Temp_Blog_

Zo blijf je fris tussen de lakens

  • 20 april 2016
  • Categorie: Blog

Eerlijk zeggen: hoe vaak verschoont u uw beddengoed eigenlijk? Eens in de twee weken? Drie weken? Of bent u die ene van de 1 op de 10 die maar eens per maand de lakens in de wasmachine doet? Feit is dat we het allemaal anders doen en niemand echt weet wat nu het beste is. Tijd voor duidelijkheid!

Beestjes en bacteriën in bed

We denken er liever niet aan maar overal om ons heen is viezigheid te vinden, dus ook in bed. We zullen de aard van de vlekken maar aan uw eigen verbeelding overlaten, maar het is duidelijk dat er een boel viezigheid tussen de lakens belandt. Reden genoeg om de boel goed schoon en fris te houden, maar gek genoeg zijn we daar blijkbaar helemaal niet zo scherp op. Uit Brits onderzoek naar slaaphygiëne blijkt zelfs dat 1 op de 10 mensen hun lakens maar een keer per maand wast!

Waarom fris beddengoed belangrijk is

U kunt zich vast niet voorstellen dat u de woonkamer, de badkamer of het toilet maar een keer per maand schoon zou maken. Daarom is het opmerkelijk dat ons bed, waar we toch 1/3 van ons leven in doorbrengen, vaak wat minder aandacht krijgt. Helemaal als u zich bedenkt dat schoon bedlinnen de nachtrust bevordert en beter is voor de algemene hygiëne. Tijdens de slaap verliest ons lichaam namelijk miljoenen huidcellen. Wanneer deze zich maar blijven ophopen kan dat leiden tot irritatie van de huid en de ogen.

Hoe vaak moet u de lakens verschonen?

Voor een gezonde nachtrust én een gezonde slaapomgeving is het advies om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Maar het beddengoed is natuurlijk niet het enige textiel in uw bed. Denk daarom ook eens aan de volgende zaken:

  • de kussens: we weten allemaal hoe vies verkleurde kussens eruitzien. Voor een optimale hygiëne wordt aangeraden de kussens vier keer per jaar te wassen. Wees daarbij wel voorzichtig, want bij de verkeerde wasprogramma’s veranderen uw kussens in vormeloze, klonterige zakken.
  • het dekbed: is er een fijnere plek te bedenken dan onder een lekker warm dekbed? Denk nog eens aan die plek, maar nu ook aan al het transpiratievocht en dode huidcellen die zich daar ophopen. Vies toch? Elke dag opschudden en luchten met frisse lucht is dan ook heel belangrijk! Op die manier houdt u het al een stuk hygiënischer tussen de lakens. Maar zelfs met regelmatig luchten blijven transpiratievocht en huidcellen achter in het dekbed. Voor een schoonheidsslaapje dat ook écht schoon is wordt daarom aangeraden uw dekbed minstens twee keer per jaar professioneel te laten reinigen.
  • uw matras: u kunt uw matras lang schoonhouden door deze regelmatig om te draaien. Maar eens in de zes tot acht jaar is deze toch echt aan vervanging toe. Niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook voor het slaapcomfort. Grappig genoeg slaapt bijna een derde van de mensen op een te oude matras en zijn nog veel meer mensen ontevreden over hun nachtrust!

De dekbedovertrekken en lakens kunt u natuurlijk prima zelf thuis wassen. Maar als het om kussens en dekbedden gaat wordt het al een stuk lastiger. De meeste wasmachines zijn simpelweg te klein en bij het drogen zult u merken dat er vaak klitten ontstaan.

Om ervoor te zorgen dat uw beddengoed toch goed schoon wordt én in goede staat blijft is het natuurlijk altijd mogelijk om de hulp van uw stomerij in te schakelen. Uw stomerij weet precies welke reiniging het beste is voor uw dekbed of kussens, dus neem gerust eens contact op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Terug naar overzicht
Onderwerpen

Gerelateerde blogs
  • 5 tips om vlekken uit je tapijt te verwijderen Lees meer
  • Je gordijnen wassen of stomen? Lees meer
206