Gordijnen, wassen of stomen?

Wie ooit wel eens zelf gordijnen heeft gewassen weet dat dit een lastige klus kan zijn. De eerste vraag is of het allemaal in de wasmachine past. Daarnaast is lang niet elke type gordijn geschikt voor de wasmachine. Het komt ook regelmatig voor dat gordijnen na het wassen niet meer zo mooi voor je ramen hangen als eerst. Problemen die je kunt voorkomen als je weet wat nu het beste is voor je gordijn: wassen of stomen?

REINIGINGS METHODES VOOR GORDIJNEN

De optimale reinigingsmethode hangt af van welke stof je gordijn is gemaakt. Ook speelt de dichtheid van het weefsel een belangrijke rol. Stoffen als zijde en velours zijn bijvoorbeeld heel dicht geweven en ook erg gevoelig voor water. Daarbij dankt zijde haar elegante eigenschappen aan het eiwit sericine, dat door water juist weer afgebroken wordt. Om kreukels, krimp en andere problemen te voorkomen zijn zulke stoffen dan ook het meest gebaat bij een behandeling zonder water in de vorm van “chemisch reinigen”.
Katoenen gordijnen, vaak ook dicht geweven, kunnen daarentegen wel in water gewassen worden. Een extra aandachtspunt hierbij is het drogen. Droog je je katoenen gordijnen op een te hoge temperatuur, dan loop je een grote kans op krimp. Wij hebben daarom een geconditioneerde droogmethode, die dit ongemak zoveel mogelijk beperkt.

RELAXATIEKRIMP

Een punt dat lang niet altijd bekend is, is het risico van relaxatie-krimp. Uiteraard wil je na het reinigen niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dus vinden we het bij Topcleaning belangrijk om dit vooraf goed aan je uit te leggen.
De oorzaak van relaxatie-krimp ligt aan de manier waarop gordijnen geproduceerd worden. De stof wordt onder hoge spanning geweven, terwijl er tijdens het reinigen van gordijnen juist een spanningsloze toestand ontstaat. Vervolgens keert de stof weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. De krimp die kan ontstaan is daarbij wel 3 tot 5%. Deze kans is bij professionele reiniging zeer klein maar wel aanwezig, vandaar dat we je hier graag op wijzen.

BIJZONDERE GORDIJNEN REINIGEN

Naast katoenen, zijden of velours gordijnen zien we bij Topcleaning de laatste jaren steeds meer bijzondere samenstellingen van stoffen. Dat brengt interessante uitdagingen met zich mee. Zo zijn er bijvoorbeeld verduisteringsgordijnen waarvan de coating weer net een andere behandeling vereist dan de buitenvoering. Of gordijnen waarbij zelfs met verschillende banen van uiteenlopende stoffen wordt gewerkt.
Uiteraard is het reinigen van gordijnen niet direct iets waar je aan denkt wanneer je ze koopt. Je verwacht lang van je gordijnen te kunnen genieten. Het is dus vervelend wanneer deze anders uit de wasmachine komen dan verwacht. Wil je het zekere voor het zekere nemen? Neem dan gerust eens contact op. Dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden van een vakkundige reiniging.

 

Contact

  • Heb je een specifieke wens of vraag? Neem dan gerust contact op. We adviseren je graag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Recent Posts
Contact ons

Hi, Heb je een reinigingsvraag of wens? Stel je vraag, we adviseren je graag! Team Topcleaning Harderwijk

schoonmaken reinigen voorjaarsschoonmaak 1 dag topcleaning