Lees dit en je behandelt je dekbed nooit meer hetzelfde

Slaap is ons allemaal dierbaar. Er is niets fijner dan na een lange lekker onder je dekbed kruipen voor het dagelijkse momentje van rust en bezinning. Wegdromen naar een wereld waar alles kan en je wildste fantasieën tot leven kunnen komen. Klinkt fantastisch! Maar we zijn tot de schrikwekkende conclusie gekomen dat er in Nederland ontzettend onhygiënisch met het slaapritueel wordt omgegaan, met name als het gaat om het wassen van je dekbed.

1/3 van een mensenleven = slapen onder een dekbed

Ongeveer een derde van je leven slaap je (meestal) onder een dekbed. Je kunt je dus wel voorstellen dat je bed een ideale broedplaats voor bacteriën is. Je dekbed dient dus net als je kleding, met regelmaat gewassen te worden.

Reality-check: Wanneer heb je zelf voor het laatst je dekbed laten wassen?

Tips voor een frisse nachtrust

Grofweg zijn er vijf gewoontes die voor hygiëne en een frisse nachtrust zorgen.

1. Elke 3-6 maanden

Een wasbaar dekbed zou elke 3 maanden (voor kinderen) en elke 6 maanden (voor volwassenen) een wasbeurt op 40 graden moeten krijgen. Het TKT (het kenniscentrum voor textielverzorging in Nederland) beschikt over veel kennis met betrekking tot de groeisnelheid van bacteriën. Hieruit kan worden opgemaakt dat een dekbed eens per 6 maanden gewassen moet worden. Hiermee verlaag je het bacterie niveau met 55% en verwijdert het huisstofmijt. Dit is zeker voor mensen met een allergie een aanrader!

2. 20.000 huisstofmijten

Vergeet je om eens per 6 maanden jouw dekbed te wassen?  Dan groeit het niveau van huisstofmijt tot wel 20.000 minuscule beestjes (vies he!?). Deze beestjes doen zich tegoed aan huidschilfers die je tijdens je slaap in bed achter laat. En voor de slimmeriken onder ons: nee, alleen je dekbedovertrek verschonen is niet voldoende!

3. Tot 0,5 liter vocht

Tijdens onze slaap verliezen we iedere nacht tot ongeveer 0,5 liter vocht aan zweet. Dit biedt ook een ideale voedingsbodem voor de bacteriën tussen je lakens en dekbed, wat zelfs tot eczeem/infecties leiden.

4. 1,5 gram

In je slaap verlies je huidschilfers, ongeveer 1,5 gram per nacht. Om deze warme, vochtige broedplaats voor beestjes wat minder geschikt te maken kun je het volgende doen:
– je dekbed uit hangen (uit het raam als ons klimaat het toelaat) of anders; je dekbed open leggen mét het raam open voor frisse lucht.

5. 95%

De Universiteit van Worcester National Pollen and Aerobiology Research Unit uit England publiceerde een studie waaruit bleek dat 70% van de populatie in de afgelopen 10 jaar hun dekbed niet heeft gewassen! Naar aanleiding van dit schrikbarende feit hebben we onder de leden van onze brancheorganisatie NETEX, een steekproef gehouden. Daaruit kunnen we niet anders opmaken dan dat 95% van Nederland onder een vies dekbed ligt! Ai!

 

Wil je nu gelijk je dekbed laten reinigen? Dat kan hoor, kijk bij onze services of zoek een lokale stomerij bij jou in de buurt! Voor meer informatie over de mogelijkheden kun je altijd contact met ons opnemen of kom gerust eens langs op de Fahrenheitstraat 50 te Harderwijk.

Recent Posts
Contact ons

Hi, Heb je een reinigingsvraag of wens? Stel je vraag, we adviseren je graag! Team Topcleaning Harderwijk