Je dekbed wassen of stomen, wat is nu het best?

We slapen gemiddeld een derde van ons leven, dus is niet alleen een goed bed belangrijk. Ook het dekbed waar we onder liggen verdient natuurlijk minstens zo veel aandacht. Dat begint met het uitzoeken van een die het beste bij jouw wensen past.

Heb je jouw ideale dekbed gevonden, dan wil je hier uiteraard ook jaren plezier van hebben. Regelmatig even luchten uit het raam is daarbij belangrijk, maar voor een lange en gezonde levensduur is het ook aan te raden dat je jouw dekbed minimaal één keer per jaar grondig reinigt. Je kan dekbedden wassen of stomen, maar wat is nu het beste?

Type dekbed

De manier van reinigen, hangt af van het materiaal van het dekbed. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende dekbedsoorten en de bijbehorende reinigingsmethodes.

Wollen dekbedden: wanneer je wollen dekbedden in de wasmachine wast, nemen de wolvezels water op. Deze zwellen daardoor op en gaan klitten, waardoor de wol tijdens het opdrogen weer krimpt. Een wollen versie kun je daarom beter stomen, waarbij het isolatievermogen intact blijft.

Donzen dekbedden: op sommige donzen dekbedden zit een waslabel. Toch leveren de inhoud van de wasmachine en de noodzaak van speciale zeep hierbij vaak problemen op en is ook het drogen thuis niet altijd even makkelijk. Wanneer je een donzen variant laat stomen ben je ervan verzekerd dat je deze schoon, fris en droog weer terugkrijgt.

Synthetisch dekbedden: synthetische dekbedden kunnen doorgaans prima in de wasmachine. Let er wel op dat je de aanwijzingen op het wasvoorschrift goed opvolgt, want te heet wassen kan schade aan je dekbed toebrengen.

Vlekken in bed

Soms kunnen er vlekken in je dekbed komen. Wanneer het om kleine vlekken gaat, kun je deze normaal gesproken prima zelf schoonmaken. Vlekken door bloed of urine kun jebijvoorbeeld deppen met lauw water waaraan je wat ammonia toevoegt. Wanneer je een kop thee of koffie morst, kun je de vlek behandelen met bijvoorbeeld wat Biotex.

 

 

Krijg je de vlekken zelf niet schoon of wil je jouw dekbed eens professioneel laten reinigen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Recent Posts
Contact ons

Hi, Heb je een reinigingsvraag of wens? Stel je vraag, we adviseren je graag! Team Topcleaning Harderwijk

dekbed lakens topcleaning reinigingblogs nieuws vers van de pers reiniging topcleaning