Chemisch reinigen of stomen?

Wist jij het? Wat en of er een verschil is tussen chemisch reinigen en stomen?
Omdat we merken dat er vaak onduidelijkheid is over wat er nu precies gebeurt in een stomerij, leggen wij graag de verschillende begrippen eens uit. Zo krijg je een duidelijk beeld van de dagelijkse gang van zaken in de stomerij. En weet jij precies waar wij het over hebben.

Wat is chemisch reinigen precies?

De benaming chemisch reinigen komt voort uit het oplosmiddel dat tijdens dit reinigingsproces wordt gebruikt. Door dit middel lost het vuil op tijdens de behandeling in een afgesloten machine, waarna het in dezelfde machine ook wordt gedroogd. Omdat er bij deze manier van reinigen geen water wordt gebruikt, wordt chemisch reinigen in het Engels ook wel ‘dry cleaning’ genoemd. Kleding die chemisch gereinigd moet worden herken je op het waslabel aan de P met een cirkel eromheen.

Chemisch reinigen heeft verschillende voordelen ten opzichte van het wassen in de wasmachine thuis:

    sterk ontvettend
    vuil wordt beter verwijderd
    minder slijtage
    minder krimp

Hoe zit het dan met stomen?

Stomen is op zichzelf geen reinigingsmethode, maar een techniek om jouw kleding na het chemisch reinigen af te werken. Zo wordt er bij het persen en strijken van de kleding bijvoorbeeld stoom gebruikt. De verwarring van het begrip stomen met chemisch reinigen komt eigenlijk vooral voort uit het einde van de vorige eeuw.

Men werd zich rond die periode namelijk steeds meer bewust van de effecten van de mens op het milieu. Vervuiling door de industrie werd al snel in verband gebracht met chemische middelen en zodoende kreeg de term chemische reiniging een negatieve bijklank. Daarom werd er vanaf dat moment steeds vaker gesproken over stomen, waarmee men een meer natuurlijke associatie heeft.

Chemisch reinigen en het milieu

Dat brengt ons natuurlijk bij de vraag welke impact het chemisch reinigen nu eigenlijk op het milieu heeft. Bij Topcleaning is dat effect nihil omdat er sinds enkele jaren wordt gewerkt volgens het proces van System K4. Deze methode is samen met een Duitse leverancier van oplosmiddelen ontwikkeld en wordt gekenmerkt door het feit dat deze volledig biologisch afbreekbaar is.

Overigens is chemisch reinigen niet het enige dat er in onze stomerij in Harderwijk gebeurd. Een groot deel van de kleding wordt namelijk gewassen. Dit is vooral het geval bij de kleding met brand- en roetschade die wij behandelen, maar bijvoorbeeld ook bij overhemden. Het woord stomerij vat onze uitgebreide werkzaamheden dan ook eigenlijk niet compleet samen, vandaar dat we onszelf bij Topcleaning dan ook liever textielreinigers noemen. Want dat is nu eenmaal wat we eigenlijk doen; het reinigen van jouw textiel met verschillende methodes, afhankelijk van wat voor uw stof het beste is!

Voor vragen of meer informatie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Recent Posts
Contact ons

Hi, Heb je een reinigingsvraag of wens? Stel je vraag, we adviseren je graag! Team Topcleaning Harderwijk

motorkleding topcleaning fris op de weg